Tapanilan Erän miesten Salibandyliigajoukkueen päävalmentaja Petteri Bergman tutustuu sunnuntaina joukkueensa uuteen kotihalliin Vantaan Energia Areenaan uudesta näkökulmasta. Bergmania ei nähdä tällä kertaa penkin takana, vaan mies löytyy hallin ylätasolla sijaitsevasta selostamosta.

Bergman toimii Ylen tv-lähetyksen asiantuntijana, kun Suomen ja Ruotsin salibandymaajoukkueet iskevät yhteen klo 15.00 Ylen TV2:ssa.

- Tarkoituksena on kompata Matti Härkösen rinnalla ja tuoda lähetykseen sisältöä lajin sisäpiiristä sekä taustoittaa lähtökohtia ja avata kevyesti taktisia näkökulmia, Bergman kertoo sunnuntain ohjelmastaan.

Erän kahdesti Salibandyliigan finaaleihin valmentanut Bergman ei ole ensimmäistä kertaa salibandylähetyksen asiantuntijana. Aiemmat kerrat ovat opettaneet, miten asiantuntija katsoo peliä erilaisin silmin kuin vaikkapa valmentaja.

- Jokaisessa roolissa tulokulma on aina erilainen. Valmentajana toteutat muun valmennus- ja taustatiimin kanssa ennalta sovittua tehtävää ja kannat vastuun tehdyistä ratkaisuista. Asiantuntijan roolissa pyrit havainnoimalla pääsemään kiinni molempien joukkueiden koostumuksiin, pelitapoihin ja erilaisiin ratkaisuihin sekä niissä tapahtuviin muutoksiin, Bergman kuvailee.

- Samalla huomioit jatkuvasti selostajan toimintaa, sillä hänhän se selostamon tirehtööri on ja hänen ehdoillaan aina mennään. Katsojan rooli on se huolettomin, sillä silloin voit vapaasti valita millä intensiteetillä ottelua seuraat ja kenties nautit vain hienon lajin viihdearvosta.

Selostamossa Bergman on jopa juhlinut maailmanmestaruutta, sillä vuoden 2010 kotikisoissa Erä-luotsi istui kisojen läpi Mikko Hannulan aisaparina Ylen kisalähetyksissä. Bergman kiitteleekiin Hannulaa saamastaan intensiivikurssista tv-maailmaan.

- Ne olivat työntäyteiset, mutta samalla erittäin mukavat ja antoisat viikot. Ehkäpä paras kommellus saatiin aikaan alkusarjassa kommentoinnin rytmittämisen kanssa. Mikon viestintä käsimerkkeineen oli selkeää, mutta samaan aikaan kuulokkeisiini aktiivisesti viestivältä tuotantotiimiltä tuli ristiriitainen ohje, jota en siis osannut tulkita oikein. Taisi siinä sitten tulla paksusti ylipitkät tarinat lähetykseen ja insertin alku venyä, mutta tuskin kukaan kotikatsomoissa edes huomasi tuota, sillä osaava tiimi mukautui tilanteeseen.

- Sen jälkeen viestintää omissa luureissani vähennettiin, mikä helpotti luonnollisesti keskittymistä itse otteluun. Sen isompia hässäköitä ei sitten saatukaan aikaan, eli hyvinhän se kaikkinensa meni, Bergman hymyilee.

Iltapäivän Ruotsi-ottelussa Bergman seuraa kentällä myös kahta oman joukkueensa pelaajaa. Kun Erän tähdet Lauri Kapanen ja Tommi Aro viilettävät Suomi-paidassa, tarjoaa se mahdollisuuden jopa "Erä-kentälliseen".

- Aro pelasi niskavaivoista huolimatta hyvän ottelun jo torstaina ja valittiinkin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Kapanen puolestaan liittyi maajoukkueen matkaan vasta lauantaina kotona odottavan perheenlisäyksen johdosta ja harjoitteli seurajoukkueen mukana vielä perjantaina.

- Toiveissani olisi nähdä kaikki Erä-taustaiset pelimiehet samassa kentässä, eli vanha tuttu koostumus Kapanen-Kukkola-Moilanen ja siihen vielä Aroa alle. Tältä koostumukselta odotankin sitten vahvaa pallollista peliä, eli pelinopeutta, suoraviivaisuutta ja tehokkuutta, Bergman myhäilee.

Ottelua voi seurata suorana myös Yle Areenassa.