Tapanilan Erässä koittaa perjantaina uusi aikakausi, kun Jyri Korsman tekee päävalmentajadebyyttinsä salibandyn liigatasolla. Yksi lajin intohimoisimmista valmentajista - ellei jopa intohimoisin - on odottanut tätä hetkeä pitkään.

Jyväskylän jäähalli keväällä 2014. Happee on juuri voittanut sensaatiomaisesti seurahistoriansa ensimmäisen Suomen mestaruuden. Jossain valokeilojen takana mestaruutta juhlii nuori valmentaja, jota kuulopuheiden mukaan moni piti yhtenä mestaruuden tärkeimpänä tekijänä. Hän on Jyri Korsman. Mestaruushulinoiden keskellä hän tietää jo siirtyvänsä seuraavaksi kaudeksi uuteen kaupunkiin ja joukkueeseen. Tunnelma on haikea, mutta odottava.

Juna toi Korsmanin Helsinkiin Happeen mestaruusjuhlien jälkeisenä kesänä. Jyväskylässä ja Happeessa asiat olivat vallan hyvin, mutta työpaikka ja halu kehittyä omassa työssä vetivät miehen lopulta Tapanilaan, Suomen menestyneimmän salibandyseuran Erän palvelukseen.

Liigavalmentajien väriläiskänä tunnettu, intohimoisesti valmentamiseen ja peliin suhtautuva Korsman aloitti Erässä liigajoukkueen kakkosvalmentajana, kokeneen päävalmentajan Petteri Bergmanin rinnalla. Kun Bergman ja Erä päättivät keväällä jättää käyttämättä jatkosopimusoptionsa, nousi Korsmanin nimi ykkössuosikiksi Erän seuraavaksi päävalmentajaksi. 

Päävalmentajasopimus kirjoitettiin huhtikuussa kauden päätyttyä ja Erässä koitti uusi aika.

Näillä herroilla on varmasti iso vaikutus omaan johtajuuteeni.

- Olen saanut viimeisten vuosien aikana olla hyvässä opissa seurajoukkueissa Sepon (Seppo Pulkkinen, Happee) ja Petterin (Petteri Bergman, Erä) sekä maajoukkueessa Luukkosen (Heikki Luukkonen) johtajakoulussa. Se on ollut hyvin opettavaista aikaa. Kaikilla näillä herroilla on varmasti iso vaikutus omaan johtajuuteeni ja sitä kautta päävalmentajana toimimiseeni, Korsman sanoo.

Korsman myöntää, että perjantain ensimmäinen liigaottelu päävalmentajana on hänelle toistaiseksi uran ehdottomasti hienoin hetki ja saavutus valmentajauralla. Matkan varrelle mahtuu tuhansia harjoituksia, unettomia öitä ja pirstaleiksi poljettuja fläppitauluja. 

- Kun 13-vuotiaana aloittelin valmentamista, niin eihän tämmöisestä kunniasta osannut edes unelmoida. Aika hiljaiseksi vetää ja todella kiitollinen saan olla kaikista valmentajakollegoista ja urheilijoista, joiden kanssa on matkalla saanut hommia paiskia. Se että ensimmäinen päävalmentajapesti miehissä tulee Erässä tekee tilanteesta entistä tunteikkaimman, Korsman kuvailee.

Korsmanin vahvuuksiin valmentajana on aina luettu intohimo, joka näkyy paitsi vauhdikkaina reaktioina vaihtoaitiossa, myös äärimmäisen analyyttisenä suhtautumisena peliin. Yksinäisillä vaellusreissuilla mökin seinä on illan pimentyessä täyttynyt post-it-tarroista, joilla valmentaja on pyrkinyt purkamaan lajin atomeihin.

Kun edellä mainitun osaamisen päälle liimataan se, että pelaajat ovat aina arvostaneet Korsmania riippumatta seurasta, niin voidaan puhua vaikuttavasta valmentajasta. Sellaisesta, jolla voidaan tehdä ero mestarin ja hopeajoukkueen välille.

- Kyllä tässä aika nöyrää poikaa ollaan. Matkaa on tähän saakka taivallettu Erässä onnellisten tähtien alla ja koko ryhmälle täytyy nostaa hattua. Kautta on rakennettu vahvasti sisäisen johtajuuden kautta ja on ollut ilo seurata vierestä ryhmän henkistä kasvua sekä ennen kaikkea sitä tunnelmaa, joka joukkueessa tällä hetkellä vallitsee. Raskaimmat ajat ovat varmasti vasta edessä, mutta uskon että olemme valmiina, mitä ikinä sitten tulevan kauden tarina tuo tullessaan, Korsman sanoo vaatimattomasti.

Meillä on rautainen valmennustiimi.

Vaikka nuorella päävalmentajalla on siis eittämättä eväät viedä Erä pitkälle, korostaa Korsman valmennuksessaan myös tiimityön merkitystä. Korsman kannattaa jaettua johtajuutta, jota valmentajat Tomi Rastas, Joni Hiltunen, Paolo Keinänen ja Sami Pesonen yhdessä toteuttavat.

- Minun tärkein tehtäväni on pitää huoli siitä, että jokaisella valmennustiimin jäsenellä on hymy huulilla ja heille on tarjolla riittävästi mielekästä puuhaa, jossa jokainen voi kehittyä valmentajana. Meillä on rautainen valmennustiimi. Jokainen heistä on kovan luokan tekijä, joten helppohan tässä on poikien työskentelyä sivusta seurata.

- Tompalla ja Hiltillä on mielettömän iso ja tärkeä rooli joukkueemme lajiharjoittelussa ja taktisissa nyansseissa. Jenkkifutismaajoukkueen fysiikkavalmennuksestakin usean vuoden ajan vastannut Sami on taas apunani fyysisessä harjoittelussa ja Pablo puolestaan katsoo maalivahtien perään. Tämän lisäksi harjoittelun suunnitteluun osallistuu useampi taho, joista osa on ollut mukana tarinassani jo Happeen aikoina. Eikä missään nimessä pidä unohtaa loistavaa taustatiimiämme joka tekee päivittäin pyyteetöntä työtä ryhmämme eteen. Myös seuran urheilutoimenjohtajalla Joonas Naavalla on merkittävä rooli toiminnassamme, Korsman listaa.

Haluamme kannustaa pelaajia etsimään omia rajojaan.

Kesällä Erän liigaryhmä on paiskinut hommia uudella otteella. Päävalmentaja ja joukkue haluavat pelata salibandya, joka ei jätä ketään kylmäksi. Se on vaatinut uudenlaista otetta fyysiseen harjoitteluun, mutta myös ajatteluun pelistä.

- Pelitapamme olemme yrittäneet rakentaa sellaisten elementtien varaan, jotka vievät meitä joka päivä eteenpäin. Pelin kehittymisen prosessi siis jatkuu läpi kauden ja alkukaudesta tämä saattaa näkyä myös tulostaululla, mutta tähtäämme siihen, että peli on valmista kauden tärkeimmällä hetkellä, ensi keväänä! Hyökkäyspelissä haluamme kannustaa pelaajia etsimään omia rajojaan ja puolustuspelissä haluamme olla aloitteellisia.

Kuten jo aiemmin todettiin, Korsman tunnetaan valmentajana, joka paneutuu yksityiskohtiin. Tähän peilaten myös perjantain avausvastustaja, sarjanousija M-Team, on käyty tiheällä kammalla läpi. 

- Perjantaina vastaan asettuu todella nälkäinen ja pelillillesti varmasti hyvin valmis ryhmä. M-Teamissa on viime kauden jälkeen tapahtunut vain vähäistä vaihtuvuutta, joten uskon heidän pelaamisensa olevan erittäin hyvällä tasolla. Tämän ovat saaneet liigajoukkueet jo todetakin treenipeleissä.

- Vastustajan peli on meillä varsin hyvin hallussa. Tunnemme hyvin heidän valmentajansa ja heidän lähestymistapansa peliin. Tämän lisäksi Tompalla on yhteistä historiaa usean eri pelaajan kanssa, joten ennakkotietojen puutteeseen tämä ei tule kaatumaan, Korsman lupaa.

Perjantain ottelu on yksi iso etappi joukkueen ja Korsmanin matkalla, mutta kokonaiskuvassa puhutaan vasta ensimmäisistä askeleista.

- Tavoitteemme on ehdottomasti ensi keväässä, jota kohti edetään askel askeleelta. Kausi on pitkä ja meidän pitää olla kärsivällisiä. Lähdemme kauteen aika pitkältä takamatkalta ja päivittäisen työnteon merkitys ei saa unohtaa hetkeksikään. Tulevan kauden matka määrittää paljon sitä, millaisen päätöksen tämän kauden tarina saa, Korsman muistuttaa.

Tapanilan Erän ja päävalmentaja Jyri Korsmanin kauden avausottelusta pääset nauttimaan perjantaina 18. syyskuuta klo 19.00 Vantaan Energia Areenalla. Tervetuloa kannustamaan Erä voittoon sarjanousija M-Teamista!