Kuva: Juhani Järvenpää

Tapanilan Erä kohtaa perjantaina miesten Salibandyliigan kauden toisessa ottelussaan espoolaisen Indiansin. Kenties koko liigan nopeimpana puolustajana tunnettu Janne Salonen povaa vauhdikasta kamppailua.

Liitää kaukalossa kuin supermies, pyyhältää vastustamattomasti vastustajien ohi, eikä anna tuumaakaan periksi kaksinkamppailuissa. Näin voisi kuvailla Erä-puolustaja Janne Salosta, joka on kahden kauden ajan viihdyttänyt faneja etenkin huimalla nopeudellaan ja periksiantamattomuudellaan. 

Viikko sitten perjantaina kotivoitolla sarjanousija M-Teamista alkaneeseen kauteen Salonen on vain hakenut lisää potkua kovasta kesäharjoittelusta.

- Kulunut kesä oli hyvä. Toukokuun puolesta välistä asti on painettu kovaa duunia kautta varten. Kesällä harjoittelun pääpaino oli itselläni kestävyysominaisuuksien kehittämisessä. Joukkueharjoittelun ohessa olen pelannut jalkapalloa, joka on tukenut hyvin kestävyysharjoittelua, Salonen kertoo. 

Luovutatko, vaikka tuntuu pahalta, vai oletko valmis tekemään duunia itsesi ja joukkueen eteen?

Uuden päävalmentajan Jyri Korsmanin myötä joukkueen treeniohjelmaan alkoi keväällä ilmestyä jopa pelottavan punaisella merkittyjä harjoituspäiviä.

- Kesäharjoittelusta on jäänyt mieleen erityisesti ne punaiset päivät, jolloin kropasta kiskottiin kaikki mehut ulos ja mitattiin jokaisen pelaajan henkistä kovuutta. Luovutatko, vaikka tuntuu pahalta, vai oletko valmis tekemään duunia itsesi ja joukkueen eteen. Hienointa on ollut nähdä, kuinka jokainen on antanut kaikkensa treeneissä, Salonen kehuu.

Salonen ei osaa nostaa yksittäistä syytä siihen, mistä miehen valtaisa nopeus on peräisin.  

- Nuorempana tuli pelattua jääkiekkoa, jalkapalloa ja salibandyä samaan aikaan. Oma pelityylini on muodostunut vuosien saatossa. Ensimmäisinä vuosina piti paljon treenata voimaa, jotta pärjäisi fyysisessä pelaamisessa. Mika Savolainen ja Kurt Palmroth ovat olleet roolimalleja tällä osa-alueella. Seurasin miten herrat puolustivat omaa päätä ja pelasivat 1vs1-tilanteita.

- Pelityylini on kehittynyt treenaamisen kautta. Hämeenlinnan ajoilta vanha valmentajani Jani Blad sanoi kerran, että "niin pelaat kuin reenaat" ja pyrin tekemään sitä päivästä toiseen.

Kesällä Salonen sai myös uuden kirittäjän rinnalleen, kun Divarin parhaana puolustajana pidetty Iiro Lankinen saapui Kuopiosta Tapanilan Erään. Siinä on yleisöllä ihmettelemistä, kun Salonen hämmästyttää nopeudellaan ja Lankinen rohkeilla ratkaisuillaan.

- Iiro on loistava pelimies ja persoona. Kaveri on pelannut alusta asti rohkeata peliä. Hän lukee peliä hyvin. Olemme pelanneet Iiron kanssa koko harjoituskauden yhdessä ja homma on kulkenut alusta asti hyvin. Alkuun on kyllä ollut haasteita herran savon murteen kanssa, mutta pikku hiljaa mennään eteenpäin, Salonen virnistää.

Perjantaina Erä kohtaa siis kotihallissaan Vantaan Energia Areenalla jälleen paikallisvastustajan. Avausottelusta heltisi voitto M-Teamista lukemin 8-5, mutta parannettavaa jäi rutkasti Indians-otteluun.

- Se oli kaksijakoinen peli. Avauserä oli meiltä hyvää tekemistä. Tokassa erässä ruvettiin neppailemaan pallon kanssa ja päästettiin kaveri mukaan peliin. Avauspelit on yleensä aika haastavia. Paljon pystymme tuosta parantamaan.

- Indians on liikkuva ja nälkäinen joukkue, josta löytyy taitoa. He kääntävät peliä hyvin paikan tullen. Karvaavat välillä kovaa ylhäältä varsinkin hyökkäyspäässä pallonmenetyksen jälkeen, Salonen kuvailee.

Indiansin vaarallisimmaksi pelaajaksi Salonen nostaa Markus Markkolan, joka lukeutuu liigan taitavimpiin hyökkääjiin.

- Hän on ketterä ja taitava pelaaja, joka rytminmuutoksilla pyrkii tekemään itsellensä tilaa hyökkäyspäässä. Usein yrittää hakea laitupariansa Valtteri Kainulaista poikittaissyötöillä. Tämän tutkaparin kanssa pitää olla tarkkana. Heiltä pitää ottaa sekä tila että aika pois.

Tapanilan Erän ja Westend Indiansin paikallisottelu alkaa Vantaan Energia Areenalla klo 18.30 perjantaina 25. syyskuuta. Hanki lippusi heti niin vältyt jonottamiselta!

Osta lippusi tästä!