Kuva: Juhani Järvenpää

Tapanilan Erän huippulupaava keskushyökkääjä Tuure Ailio koki viime keväänä uransa suurimman pettymyksen. Jalkavamma esti nuorten MM-kisamatkan pelaajalta, jonka piti johtaa Suomen hyökkäystä. Nyt Ailio palaa tositoimiin, kun Erä avaa kautensa paikallisottelulla M-Teamia vastaan.

Elettiin maaliskuun puoltaväliä keväällä 2015. Erä oli juuri pudottanut sensaatiomaisesti yhden mestarisuosikeista, kun joukkue kaatoi Classicin puolivälierissä suoraan otteluvoiton 3-0. Yhden pelaajan osalta riemu jäi kuitenkin lyhyeksi.

Ensimmäisessä välieräottelussa Happeeta vastaan Tuure Ailio koki kovia. Taitavan keskushyökkääjän jalkaterä murtui täysin harmittomassa tilanteessa.

- Siitä seurasi leikkaus ja kolmen kuukauden huili lajiharjoittelusta. Puolet ajasta kului keppien avulla liikkuen. Kuntoutus sujui hyvin aikataulussa ja nyt mies on entistä ehompi ja varmasti henkisesti vahvempi pelaaja, Ailio muistelee kevään tapahtumia uuden kauden kynnyksellä.

Ailio oli yksi Suomen alle 19-vuotiaiden MM-joukkueen niin sanotuista varmoista pelaajista, kunnes loukkaantuminen jätti nuoren miehen kisakoneesta. Ailio joutui seuraamaan sivusta, kun MM-projekti eteni lopulta maaliinsa - maailmanmestaruuteen.

Ei sitä aluksi oikein edes käsittänyt.

- Se oli varmasti oli vielä toivottavasti nuoren urani ylivoimaisesti suurin pettymys. Ei sitä aluksi oikein edes käsittänyt. Kisoissa mukana oleminen oli kuitenkin ollut jo muutaman vuoden ajan päätavoitteenani. Tukea sain kuitenkin monelta taholta. Sitä on näin jälkeenpäin oppinut arvostamaan uudella tavalla, kuinka hienosti ystävät, joukkue ja seura tukivat.

Pelisilmällään ja ennakkoluulottomilla otteillaan heti ensimmäisellä liigakaudellaan vakuuttanut Ailio oli itsekin yllättynyt siitä, että onnistui murtautumaan debyyttikaudellaan Erän pelaavaan kokoonpanoon ja suureen rooliin.

- Olin toki aikaisemmin päässyt jo muutamaan kertaan harjoittelemaan liigaryhmän kanssa, mutta kyllä se hieman yllätyksenä tuli kuinka vähän tilaa liigapeleissä on. Tila tosin lisääntyy, kun oma pelikäsitys parantuu.

- Harjoittelussa olen pyrkinyt eritoten panostamaan tehojen saamiseen hyökkäyspelistä. Paljon on työsarkaa vielä jäljellä, mutta hyvällä tiellä ollaan. Fysiikkaan on tietysti pyritty saamaan jokaisella osa-alueella kehitystä, etenkin voimaa kaksinkamppailuihin, hyökkääjä kuvailee.

Perjantaina alkavasta Salibandyliigan kaudesta Ailio povaa kahden kerroksen taistoa.

Meidän tehtävämme on näyttää, että kuulumme sarjan kärkijoukkueisiin.

- Meidän tehtävämme on näyttää, että kuulumme sarjan kärkijoukkueisiin. Mahdollisuudet on mihin tahansa, kun vain jaksamme tehdä hommia läpi kauden ja uskoa itseemme. Yhteenkään peliin ei kuitenkaan voi lähteä lepsuillen. Sen tason pelimiehiä löytyy ihan jokaisesta jengistä.

Sarjanousija M-Teamista Ailion kokemukset pohjautuvat lähinnä maalikoosteisiin. Se on kuitenkin varmaa, että kun peli vihelletään käyntiin Vantaan Energia Areenalla klo 19.00, on joukkue valmis taistoon.

- Eiköhän valmennus pidä huolta, että torstain harjoitusten jälkeen tiedetäänkin jo vastustajan pelikirja läpikotaisin. Heidän ykköskenttänsä kuulemma ainakin pystyy hienoon palloliseen peliin, Ailio päättää.

Varmista paikkasi kauden parhaissa otteluissa!