Kuva: Juhani Järvenpää

Tapanilan Erän ja SalibandySeura Viikinkien yhdistymisuutisesta on kulunut kaksi viikkoa. Kysyimme EräViikinkien urheilujohtajalta Joonas Naavalta, miten työ uudessa seurassa on alkanut.

Kahden viikon aikana EräViikinkien osalta on jo ehtinyt tapahtua paljon. Seurahenkilökunnan päivät ovat olleet pitkiä ja asiat edenneet vauhdikkaasti.

- Sisäinen tiedottaminen on ollut ensiarvoisen tärkeää, jotta olemme pystyneet kertomaan seuran ihmisille asioista, kuuntelemaan ja keskustelemaan asioista. Toinen asia on ollut valmentajarekrytointi. Täytettävänä on neljä valmennuspäällikön paikkaa ja lukematon määrä erilaisia valmentajapaikkoja eri tasoille, EräViikinkien urheilujohtaja Joonas Naava kertoo.

Uuden seuran valmennusjärjestelmän luominen on ollut Naavan työsarkaa. Valmennusjärjestelmää on lähdetty luomaan puhtaalta pöydältä, tekijöitä kuunnellen.

- Mitään mallia tai systeemiä ei ole mitään järkeä rakentaa vain paperilla, vaan systeemit tehdään aina ihmisille, joten heillä täytyy olla vaikutusvaltaa siihen millaisia vaihtoehtoja rakennetaan. Tämä on ehkä hitaampi tapa kuin asioiden suora linjaaminen, mutta itse uskon vahvasti kuunteluun ja sen selvittämiseen millaisia toiveita, tavoitteita ja haluja seuran ihmisillä on. Kaiken kaikkiaan sehän on seuran tehtävä - palvella jäseniään. Ja meillä operatiivisessa johdossa on vastuullinen tehtävä onnistua tässä, Naava kuvailee.

Tapanilan Erän ja SSV:n junioreiden edustusjoukkueet pelaavat ensi kaudella EräViikingeissä, mikä aiheutti paljon kysymyksiä fuusiouutisen yhteydessä.

- Tässä on tehty jo nyt hyviä avauksia esim. A-poikien, C01-poikien ja D03-poikien ja tyttöjoukkueiden kanssa, joissa jokaisessa on pitänyt tehdä erilaisia valintoja joukkuerakenteiden suhteen, minkä seurauksena on ollut keskustelua hyvässä hengessä ja yhteistä rakentamista.

- A-pojissa ja C01-pojissa pelaamme esimerkiksi näillä näkymin vähintään kahdella SM-sarjassa pelaavilla tai sinne tähtäävillä joukkueilla näiden keskustelujen myötä, Naava selvittää.

Urheilullisten asioiden lisäksi EräViikingeissä on tehty hartiavoimin hommia myös hallinnollisten ja taloudellisten asioiden kanssa. Toiminnanjohtaja Jari Oksanen ja hallintojohtaja Kaisa Tamminen ovat tehneet pitkää työpäivää kahden seuran toimintamallien yhdistämisessä. Lisäksi uusi seura on aloittanut jo yhteistyökumppanineuvottelut.
 

"Ihmiset ovat pystyneet ajattelemaan tunteen lisäksi järjellä"

Kun tieto EräViikingeistä julkistettiin, oli moni hämmästynyt kahden perinteikkään salibandyseuran yhdistymisestä. Ensijärkytyksen jälkeen keskusteluyhteys kaikkien tahojen välillä on löytynyt todella hyvin. 

- Monella ensimmäiset tunnereaktiot olivat ymmärrettävästi rajuja. Ilmassa oli paljon olettamuksia ja pelkoja, kun asioista ei yksinkertaisesti tiedetty riittävästi. Juuri tästä syystä sisäinen tiedottaminen on ollut todella tärkeää.

Joukkueenjohtajat ja valmentajat kokoontuivat fuusiouutisen jälkeen yhteisiin seurainfoihin, joiden anti oli todella lupaavaa.

- Suurimpia pelkoja ja olettamuksia on pystytty murtamaan keskustelulla lukemattomien ihmisten kanssa. On ollut hienoa huomata se, että kun asioista on keskusteltu, avattu mitä mikäkin oikeasti tarkoittaa ja pahimmat pelot sitä kautta kumottu, ovat ihmiset pystyneet ajattelemaan tunteen lisäksi myös järjellä ja tunnekin on sitä kautta kääntynyt jo positiiviseksi.

- Totta kai ihmiset ovat erilaisia ja kaikilla menee oma aikansa asioiden käsittelyyn, mutta tämän kuvion valtavat mahdollisuudet ovat päivä päivältä kristallisoituneet yhä useammalle ja ilmassa on innostusta tulevaan, Naava kehuu.

Naava uskoo, että EräViikingit pystyy tarjoamaan heti alusta alkaen Suomen laadukkaimman pelaajapolun jokaiselle tasolle, tytöille ja pojille.

- EräViikingit on tällä hetkellä käytännössä ainoa seura, jonka uskon tähän realistisesti pystyvän koko Suomessa ja mekin vasta yhdistymisen myötä - tarjoamaan huippusalibandyyn tähtääville ja harrastetoimintaan tähtääville tytöille ja pojille todellista laatua ja realistiset reitit pelata salibandya lapsesta aikuiseen.

- Pelkästään kun katsoo näiden kahden fuusioseuran jo olemassa ollutta toimintaa ja historiaa, niin onhan meillä vakaa näyttö sitä, että todella osaamme tämän jutun. Tiedän siis että meillä on osaamista ja ammattitaitoa tämä myös oikeasti toteuttaa, monella muulla se jää puheiden ja huutelun tasolle, Naava muistuttaa.

Pöly laskeutunut myös liigajoukkueiden osalta

Ensi kaudella EräViikingit pelaa myös miesten ja naisten Salibandyliigassa, yhdellä joukkueella kummassakin. Miesten liigassa siis Tapanilan Erä ja Viikingit muodostavat yhden, EräViikingit-joukkueen. 

Luonnollisesti reaktio oli voimakas myös liigajoukkueissa, kun tieto yhdistymisestä tuli. Alkushokki on kuitenkin ohitettu ja keskusteluyhteys myös liigapelaajien ja taustahenkilöiden kanssa on auki.

- Pöly on ruvennut laskeutumaan, kun ensimmäinen tunnereaktio on laantunut ja asioita on pystytty ajattelemaan järjellä tunteen sijaan myös päivä päivältä. Pelaajilta on tullut viestejä, ja olemme myös jonkin verran ehtineet viestittää, että nyt kannattaa malttaa ja katsoa rauhassa millaiseksi kuvio rakentuu ja millainen rooli siinä voisi kenelläkin olla. Tästä on rakentumassa jotain todella mahtavaa ja ainutlaatuista, jossa varmasti kannattaa olla mukana, Naava kertoo.

Sosiaalisessa mediassa siirtoruletti ja Pääkallo.fi-henkinen "huhumaa" alkoi velloa välittömästi EräViikingit-uutisen jälkeen. Naava myöntää, että siirtopöhinä on huomattu myös EräViikinkien toimistolla.

- Totta kai jonkin verran kuhinaa on ollut. Pääkaupunkiseudun seurat ovat kummasti aktivoituneet - käsittääkseni espoolaisseurat ovat soittaneet läpi varmaan 50 eri ikäistä pelaajaa, joita on ollut kiire lukita ennen kuin meillä on kuviot selvillä. En oikein usko, että se on varsinaisesti pelaajien edun mukaista tässä tilanteessa. Näissä kannattaisi nyt malttaa hetki. Mutta totta kai jokainen pelaaja tekee omat valintansa ja se on ymmärrettävää, Naava kertoo.

Naavan mukaan EräViikinkien liigajoukkueen suhteen eteneminen on nyt maltillista. Fuusion toinen osapuoli Viikingit jatkaa yhä pelejään Salibandyliigan välierissä, eikä kevään tärkeimpiä pelejä haluta häiritä.

- Rakennamme ensin rauhassa valmennuksen ja siitä joukkueen kasaaminen sitten myös lähtee. Totta kai olemassaolevia sopimuksia on olemassa jonkin verran myös, mutta jokainen käsitellään omana tapauksenaan. On tärkeää, että pelaajalla on olemassa selkeä rooli joukkueessa tai vähintään suunniteltu reitti pelirooliin jollain aikajänteellä.

- Naisten liigajoukkueen valmennus on jo pitkällä ja tiedotetaan toivon mukaan lähiaikoina. Naisten profiili tulee varmasti tämän kuvion myötä nousemaan ja on selkeä tavoite, että nousemme kilpailemaan naisissa myös liigan terävälle huipulle. Samalla tätä tukee ehjä tyttösalibandypolku, jossa pystymme kasvattamaan omista pelaajista jatkossa huippupelajiakin, Naava kertoo.

Moni odottaa jo vesi kielellä lisäuutisia EräViikingeistä. Naavan mukaan paljon hienoja asioita on tulossa, muttei hosuen.

- Aikataulu on kaikessa tavallaan "mahdollisimman nopeasti, muttei oikoen". Asioita tehdään nyt siinä järjestyksessä, jonka olemme kokeneet järkeväksi. Malttiahan tämä kaikilta vaatii, kun asiat haluaisi saada pakettiin aina nopeasti, mutta ei näissä asioissa voi hosua. Kerrotaan, kuunnellaan, keskustellaan ja sitten lukitaan asiat. Siinä järjestyksessä ja niissä asioissa, missä se on mahdollista, Naava päättää.